Hietasaari 1880 - huvilaperinnettä Salmenrannassa
1880-luvulla eurooppalaisena tyylisuuntauksena oli kansallisromantiikka. Aiheita etsittiin historiasta, luonnosta ja periferiasta. Keski-Euroopan arkkitehtuurissa vaikutti voimakkaasti sveitsiläistyyli. Ruotsissa ja Norjassa rakennettiin muinaisskandinaavisen tyylin mukaisia rakennuksia ja Venäjällä vallitsi vanhavenäjäläinen tyyli. Kaikille näille tyylisuuntauksille yhteinen perusta oli kansanomaisen rakentamisen kunnioittaminen. Tällä viitattiin voimakkaasti omaan kulttuuriperintöön. Rakennuksissa tämä näkyi muun muassa vuoraamattomina hirsiseininä. Myös sisätiloissa korostettiin käsittelemätöntä puuta. Yksi keskeinen tavoite oli huvilan ja luonnon välinen yhteys. Oulun Hietasaaressa on tämän filosofian mukainen huvilakokonaisuus. Kaksikerroksisen huvilan rakennutti vuonna 1893 lääninkirjuri Vilhelm Rehnbäck. Huvilan alakerta on normaali käyttöhuoneisto, mutta yläkerta on juhlahuoneisto, joka on sisustettu edellä kuvatun muinaissuomalaisen tyylin mukaisesti. Rakennus ja sen lähiympäristö henkii edelleen rakentamisajankohdan idealismia.
Mielenkiintoisena yksityiskohtana korjaustöiden yhteydessä paljastui huvilan alakerran hirsiseinästä muistiinpanoja. Niiden mukaan vuonna 1894 Rehnbäckin perhe muutti Oulusta huvilalle 9:nä päivänä toukokuuta. Vuonna 1895 huvilalle tultiin 28.5. ja lähdettiin takaisin kaupunkiin 9.9. Vuoden 1896 vastaavat merkinnät olivat 9.6. ja 1.9. Vuodelta 1897 on vain tulomerkintä, joka oli 28.5. Tämän jälkeen alakertaan asennettiin paperitapetit. Niitähän ei voinut asentaa heti uuteen taloon, koska hirsiseinät laskeutuvat usean vuoden ajan. Neljän vuoden kuluttua rakennuksen valmistumisesta tapettien asentaminen oli turvallista. Todennäköisesti Rehnbäck myi tämän jälkeen huvilan Rustaniukselle ja häneltä kauppias Illikainen osti huvilan 14.4.1902. Yläkerran seinäkirjoituksen mukaan Illikaiset tulivat ensi kerran asumaan huvilalle 12.6.1902. Ympäristökokonaisuuteen kuuluu myös toinen huvilarakennus vuodelta 1909, jonka rakennuttajana toimi kauppias Illikainen. Tyyliltään rakennus on jugendia, mutta on filosofialtaan jatkoa Rehnbäckin huvilalle.
|
Tontin vanhin hirsinen puolitoistakerroksinen huvila eli kesäasunto on rakennettu todennäköisesti 1870- tai 1880-luvulla. Joka tapauksessa tämä rakennus on merkitty vuoden 1889 Oulun karttaan. Pihapiirissä sijaitsee myös Oulun vanhin sauna. Tämä vanhan ajan savusauna on oletettavasti saavuttanut jo yli 100 vuoden iän, joka saunarakennukselle on kunnioitettava saavutus. Illikaisten suku hallitsi Villa Salmenrantaa 90 vuotta. Väliaikaisesti alueen omisti Oulun kaupunki 1992-1995, kunnes Tmi Veli-Matti Sormunen osti Salmenrannan. Peruskorjauksen 1997 jälkeen Villa Salmenranta on toiminut kahvila-galleriana ja juhlahuoneistona. Vuonna 2008 Veli-Matti Sormunen sai Oulun lääninhallituksen myöntämän Viisikanta-kunniakirjan Villa Salmenrannan rakennusten esimerkillisestä, alkuperäisen asun säilyttävästä korjaustyöstä. Pohjois-Pohjanmaan museo, rakennustutkija Pasi Kovalainen 24.4.2006. |